Actuatoarele – partea nevăzută a sistemului de smart home
Multe persoane consideră că ocupanţii unei case inteligente trebuie să fie experţi în tehnologie pentru a putea opera toate funcţionalităţile de smart home. Acest lucru este complet neadevărat. Din contră, unul dintre conceptele de bază ale case inteligente este chiar uşurinţa în utilizare. Sistemul de automatizare este cel care „ştie” cum să proceseze informaţiile primite de la senzorii din locuinţă şi să emită comenzi către actuatoarele care fac să se întâmple „magia”.

Un actuator de smart home este acel dispozitiv care efectuează acţiunea solicitată de controler
asupra unui anume element din locuinţă (cum ar fi aprinderea unei lumini, deschiderea unei uşi, creşterea temperaturii, etc.). De exemplu, senzorul de temperatură poate activa actuatorul de încălzire atunci când temperatura măsurată este sub cea setată de utilizator.
Actuatoarele sunt partea nevăzută a sistemului de smart home. Ele se montează în tabloul electric de automatizare. Există diferite tipuri de actuatoare în funcţie de elementele pe care le acţionează: pentru iluminat, umbrire, încălzire, răcire, multifuncționale, soluții all-in-one.
Actuatoare multifuncţionale

Actuatoarele multifuncționale au ieşiri (output-uri) care pot fi configurate să acţioneze corpuri de iluminat de tip on-off (aprins-stins) sau un ventilator, o cafetieră, diverse aparate electrice dintr-o clădire.
Modelele cu input-uri analog-digitale permit configurarea acestora ca input-uri binare multifuncționale, pentru senzori sau butoane libere de potențial, ca inputuri pentru sonde de temperatură sau ca input-uri pentru senzori de mișcare.

Toate actuatoarele multifuncţionale au câteva caracteritici specifice: numărul de canale (uzual 8, 16 sau 24), curentul maxim suportat de releu intern (uzual 10 sau 16A), dispunerea conectorilor (pe o singură latura sau pe 2 laturi) etc.
Actuatoare all-in-one
Aceste actuatoare sunt dispozitive multifuncționale ce fac parte din conceptul all-in-one.
Acestea includ într-un singur dispozitiv: sursă de alimentare, interfață IP, termostate, module logice, input-uri și output-uri analog-digitale.

Acest tip de actuatoare în funcție de model, pot fi configurate ca output-uri individuale, canal de jaluzele sau controler de ventiloconvector.
Actuatoare pentru iluminat cu reglarea intensitatii luminoase
Actuatoarele pentru iluminat permit controlul On / Off al iluminatului şi reglarea intensităţii luminoase (RLC, LED, CFL).

Detectează erori precum: scurtcircuit, pană de curent, supratensiune, supraîncălzire, frecvență anormală și eroare de parametrizare.
Actuatoare cu protocol DALI
Actuatoarele DALI sunt specializate sa comande corpuri de iluminat echipate cu surse cu protocol de comunicatie DALI. Acest protocol permite realizarea de grupe de comanda pentru corpurile de iluminat, reglarea intensitatii luminoase intr-un mod profesional si realizarea unor scenarii de comanda complexe.

Protocolul de comunicatie DALI este standardizat si este folosit de multi producatori de corpuri de iluminat, pe o bucla DALI putand sa fie conectate lampi de la diversi fabricanti, ele functionand corect in scenariile de lucru.
Actuatoare pentru umbrire
Aceste actuatoare sunt utilizate pentru acţionarea sistelelor de umbrire electrice.

Actuatoarele speceializate pentru comanda sistemelor de umbrire pot actiona diverse sisteme precum jaluzele, perdele, rulouri, copertine.
Actuatoare pentru incalzire
Comanda incalzirii intr-o cladire este cea mai utilizata in zona noastra climatica.

Actuatoarele pentru incalzire actioneaza electrovalvele circuitelor de incalzire cu radiatoare sau de incalzire in pardoseala. Functie de numarul de circuite actionate in mod uzual sunt de 4 sau 8
canale.
Actuatoare pentru ventiloconvectoare
Sistemele de incalzire si racire cu apa, folosesc ventiloconvectoare. Functie de sezon acestea fac cald iarna si frig vara in spatiile interioare, functie de sursa termica care este in functiune.

Sistemul de comanda cu ventiloconvectoare este utilizat si pentru pompe de caldura. Pompele de caldura pot produce atat agent termic pentru incalzire iarna cat si pentru racire vara.
Actuatoare pentru aer conditionat
Actuatoarele pentru aer conditionat se mai numesc si interfete de comunicatie, si realizeaza o comanda pe baza unui protocol de de comunicatie cu unitatile de aer conditionat care sunt echipamente complexe. Si se comanda un mod de functionare a unitatii de aer conditionat (incalzire, racire, dezumidificare, ventilatie)

Spre deosebire de toate celelalte echipamente de comanda in zona climatizarii, acestea sunt specializate avand un protocol de comunicatie dedicat unui producator de unitati de aer
conditionat ( Daikin, Mitsubishi, Samsung, Fujitsu, Toshiba, LG, Panasonix etc).
Gama de actuatoare este larga si acopera toate functionalitatile necesare intr-o cladire. Ele sunt specializate pentru anumite activitati, au rutine preprogramate care le ajuta sa execute eficient,
precis si sigur comenzile primite de la echipamentele de camp (keypad-uri, termostate, senzori de miscare, temperatura etc, comenzi de la ocupantii cladirii).
Actuatoarele sunt lucratorii care executa comenzile primite si transmit status catre sistemul smart-home ca misiunea este indeplinita.