Cum să eviţi greşelile în alegerea unui sistem Smart Home
În prezent sunt peste 250 de milioane de case inteligente în întreaga lume, iar pâna la sfârşitul anului 2023, se estimează că se va ajunge la 300 de milioane de sisteme Smart Home instalate. Cu toate acestea, consumatorul din România nu este încă familiarizat cu acest principiu şi cei mai mulţi români nu ştiu ce presupune un astfel de sistem şi cum trebuie să aleagă o soluţie care să i se potrivescă.
Dacă îşi doresc o casă inteligentă, proprietarii trebuie să se documenteze şi să planifice totul amănunţit pentru a evita să irosească timp şi bani pentru un rezultat care să nu le satisfacă aşteptările. Să vedem care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le poate face un consumator atunci când îşi doreşte un sistem Smart Home:
Crede că poate să facă totul de unul singur
Deşi există pe piaţă numeroase echipamente de tip DIY (Do It Yourself), este recomandat ca un sistem Smart Home să fie instalat de specialişti în domeniu. Chiar dacă sunt mai ieftine, soluţiile de tip DIY au şi multe dezavantaje: nu se pot integra mai multe funcţionalităţi, nu se pot controla mai multe sisteme din aceeaşi aplicaţie, nu sunt la fel de sigure, etc.
O companie care lucrează în domeniu poate să ofere consultanţă, să proiecteze şi să configureze un sistem care să îndeplinească nevoile utilizatorilor, asigurând şi servicii de mentenanţă. Un specialist va şti ce echipamente să recomande în funcţie de bugetul şi de preferinţele beneficiarului şi va şti să programeze sistemul pentru a funcţiona la parametri optimi şi în condiţii de siguranţă.
Vrea să cheltuiască cât mai puţin
Soluţiile Smart Home de calitate nu sunt ieftine dar sunt accesibile celor cu un venit peste medie. Este normal să îţi doreşti să cheltuieşti cât mai puţin însă trebuie să te gândeşti că implementarea unor funcţionalităţi Smart Home este o investiţie pe termen lung. Alegerea unor echipamente de calitate va asigura fiabilitatea şi durabilitatea sistemului.
Pe lângă confort şi siguranţă, o casă inteligentă va oferi şi posibilitatea realizării unor economii prin gestionarea eficientă a sistemelor de iluminat, de umbrire şi de climatizare. Sistemele de contorizare inteligente înregistrează toate consumurile clădirii (energia electrică, energia termică, apa rece, apa caldă şi gazul). Consumul de energie este măsurat, poate fi verificat oricând, în timp real, chiar şi de la distanţă şi poate fi controlat pentru eficientizare.
Nu gândeşte în perspectivă
Cele mai multe sisteme de Smart Home sunt scalabile însă este bine ca proprietarii să planifice totul cu atenţie de la bun început. Există două tipuri de soluţii: cele care funcţionează prin cablu şi cele Wi-Fi. Primele sunt mai sigure şi mai stabile, însă cablurile trebuie trase prin pereţi (acest lucru se poate face la o construcţie nouă sau la o renovare).
În cazul soluţiilor cablate, la proiectarea sistemului este extrem de important să se ţină cont de amplasarea echipamentelor, iar acest lucru trebuie gândit pe termen lung. Deciziile vor fi luate în urma consultării cu specialiştii (proiectanţi, arhitecţi, designeri de interior). Va fi dificil ca la un an de la finalizarea construcţiei să se adauge un întrerupător lângă pat sau un nou difuzor în peretele cu televizorul.
Apelează la mai multe companii
Un sistem Smart Home este ca un organism viu în care fiecare echipament este ca un grup de celule ce îndeplineşte o anumită funcţie. Este necesar ca toate echipamentele să folosească acelaşi limbaj pentru a comunica eficient. Pentru ca toate componentele sistemului să fie compatibile trebuie să fie sub acelaşi standard.
Dacă sistemele de securitate, de iluminat, de umbrire, echipamentele audio-video ş.a. sunt instalate şi configurate de mai multe companii, este posibil ca acestea să nu poată interacţiona pentru un rezultat eficient. Principalul avantaj al unei soluţii de casă inteligentă este tocmai interconectarea tuturor sistemelor pentru o funcţionare optimă, un maxim de confort şi posibilitatea de a le controla pe toate din acceaşi aplicaţie, chiar şi de la distanţă.