Eficiența energetică

Tehnologia a evoluat mult în ultima perioadă, în mai toate domeniile, iar conceptul de Smart Home nu a devenit numai cunoscut, ci și aplicat în proiectul de construire al unei clădiri. Soluțiile inovatoare pentru locuințe, bazate pe sisteme de tip Building Management System sau IoT sunt cele care simplifică controlul proceselor și îmbunătățesc performanțele și consumul de energie. Mai precis, într-o astfel de locuință, proprietarii pot face economii la consumul de energie, fără a fi nevoiţi să depună un efort suplimentar pentru acest lucru.

Din punct de vedere tehnic, sistemele de tip Smart Home sunt acele sisteme care permit conectarea tuturor utilităților, echipamentelor și electrocasnicelor dintr-o clădire la un sistem central ce poate fi controlat și comandat, inclusiv de la distanță, prin intermediul telefonului, tabletei sau al unui dispozitiv mobil cu acces la Internet.

intercon

Care sunt principalele echipamente care te ajută să obții eficiență energetică?

În termeni generali, eficiența energetică se referă la reducerea consumului de energie și implicit a costurilor pentru aceasta. Iluminatul, climatizarea și sistemele de umbrire sunt printre cele mai importante în acest sens.

Soluţiile de Smart Home asigură un control mai bun al costului utilităţilor, permiţând eficientizarea energetică şi protejarea mediului.

Prin intermediul senzorilor conectaţi la sistem, consumul de energie electrică poate fi redus şi adaptat la nevoile utilizatorului. Într-o casă inteligentă, senzorii de luminozitate permit reglarea intensității iluminatului în funcție de lumina naturală din încăpere. Luminile pot fi programate pentru a comuta într-un mod de seară pe măsură ce soarele apune sau se pot aprinde și stinge automat când cineva intră sau iese din cameră, astfel încât să nu se consume energie inutilă.

Sistemul de climatizare permite reglarea temperaturii pentru fiecare cameră în parte. Cea mai simplă metodă de a economisi energie cu un sistem de încălzire sau răcire este să folosești un termostat pentru a controla automat pornirea, oprirea și puterea sistemului, în funcție de temperatura dorită. 

Dacă se detectează o uşă sau o fereastră deschisă, sistemul poate fi programat să oprească ventilaţia şi căldura, evitându-se astfel consumul inutil de energie electrică şi termică

De asemenea, o alternativă la variantele clasice de încălzire și răcire a locuințelor o constituie pompele de căldură datorită performanțelor și eficienței energetice superioare, fiind totodată prietenoase cu mediul

 

Sistemele de umbrire oferă control asupra cantității de lumină care intră în casă, păstrând o temperatură confortabilă în interior și limitând lumina naturală atunci când este necesar. Astfel interiorul este mult mai confortabil și ajută și la reducerea costurilor cu energia.

Contoarele de utilităţi înregistrează toate consumurile, care pot fi verificate oricând şi astfel se pot lua măsuri pentru reducerea costurilor.

Sistemele de tip Smart Home fac viața mai ușoară pentru utilizatori, asigură mai mult confort, aduc economie de energie și asigură siguranţa locuitorilor. În același timp, tehnologiile instalate au o contribuție importantă la creșterea valorii imobilelor pe termen lung.

pozacasa