Energia regenerabilă, soluția pentru o energie mai ieftină în România
Odată cu schimbările geopolitice din anul 2022, viața socială, economică și politică a oamenilor de pe întregul glob a fost tulburată. Intensitatea acestui eveniment a accentuat sentimentul de frică și incertitudine în viața locuitorilor, mai ales în ceea ce privește piața de energie electrică, întrucât Rusia era recunoscută ca fiind cel mai important furnizor de petrol, gaze naturale și cărbune.
Pentru a reduce și, în cele din urmă, a elimina treptat dependența Europei de importurile rusești de combustibili fosili, Comisia Europeană a urmărit această problemă și a emis planul RePowerEU care vizează schimbarea situației energetice actuale la nivel european.
Principala modalitate de reformare a sistemului energetic este crearea unei rețele inteligente sustenabile, cu sursă deschisă, bazată pe optimizarea și interconectarea energiilor regenerabile. Acest lucru va permite atât Uniunii Europene ca întreg, cât și României să se bazeze mai puțin pe combustibilii fosili și să prezinte un portofoliu energetic mai echilibrat, reducând astfel emisiile de dioxid de carbon și scăpând de dependența față de alte țări.
În acest sens, planul RePowerEU pune mare accent pe energia electrică provenită din instalarea panourilor solare și urmărește dublarea capacității solare fotovoltaice până în 2025 și instalarea a 600 GW până în 2030.
Pentru a susține această idee și a-și atinge obiectivul stabilit, UE a pregătit câteva măsuri ce vor trebui puse în aplicare cât mai repede cu putință:
- Creșterea obiectivului pentru anul 2030 privind cota de surse regenerabile la 45%;
- Limitarea duratei de autorizare pentru instalațiile solare de pe acoperiș, inclusiv cele mari, la maximum 3 luni;
- Adoptarea unor prevederi pentru a se asigura că toate clădirile noi sunt „pregătite pentru energia solară”;
- Impunerea obligativității instalării energiei solare pe acoperiș pentru:
- toate clădirile publice și comerciale noi cu suprafață utilă mai mare de 250 m2 până în 2026;
- toate clădirile publice și comerciale existente cu o suprafață utilă mai mare de 250 m2 până în 2027;
- toate clădirile rezidențiale noi până în 2029.
În pofida acestui avantaj, pentru un consumator este mai important să consume din energia produsă de panouri, economisind astfel la facturile de energie electrică, decât să câștige un venit pasiv din vânzarea energiei către operator.
Pentru a încuraja oamenii să investească în panouri fotovoltaice, trebuie aduse la cunoștință beneficiile aferente utilizării energiei verzi, și anume:
- este o opțiune promițătoare pe termen lung pentru a crea surse de electricitate curate și durabile datorită caracterului său inepuizabil;
- are un impact sustenabil, fiind naturală, nepoluantă și astfel prietenoasă cu mediul înconjurător;
- reprezintă cea mai ieftină sursă de energie alternativă;
- poate ajuta țările să atingă obiectivele de emisii nete zero;
- beneficiarii au parte de stimulente guvernamentale (subvenții pentru investiții, tarife de tip feed-in, scutiri de la anumite taxe sau posibilitatea de a vinde excesul de energie electrică direct pe piață);
- poate fi stocată în baterii și utilizată la nevoie;
- crește valoarea imobilului odată cu instalarea panourilor fotovoltaice;
- ajută la reducerea dependenței de energia livrată în rețeaua publică, devenind astfel independent energetic.
Mai mult decât atât, raportându-ne la poziția geografică a țării noastre, putem spune că România este avantajată în ceea ce privește potențialul său fotovoltaic. Potențialul energetic solar este dat de cantitatea medie de energie provenită din radiația solară incidentă în plan orizontal. Potrivit ministrului Mediului, în România, această radiație incidentă este de circa 1100 kWh/metri cubi pe an. Astfel, decizia de a produce energie electrică cu panouri fotovoltaice este una foarte inspirată.
Acestea fiind zise, panourile solare reprezintă o investiție sustenabilă, profitabilă și deloc costisitoare, mai ales datorită programelor de finanțare existente în România prin Administrația Fondului de Mediu (AFM).
Eficiența energetică este din ce în ce mai căutată, aceasta făcând referire la reducerea consumului de energie, și implicit a costurilor aferente, soluția regăsindu-se în instalarea de panouri fotovoltaice.
De aceea, din ce în ce mai mulți oameni (atât persoane fizice cât și companii), atrași fiind de tehnologie și beneficiile pe termen lung ale energiei verzi iau în considerare investițiile de acest gen și doresc astfel să-și dezvolte afacerea sau să-și adapteze locuința pentru a fi în trend cu caracteristicile unei case Smart.