Evoluţia sistemelor de umbrire
Încă din antichitate oamenii au realizat că atunci când vor să îşi construiască o clădire trebuie să ţină cont şi de orientarea acesteia faţă de traiectoria soarelui în diferite perioade ale anului. Pentru obţinerea confortului termic ei au înţeles că trebuie să capteze energia solară în sezonul rece şi să o blocheze în sezonul cald.
Primele obloane au apărut în urmă cu 2800 de ani în Grecia Antică şi erau confecţionate din lamele fixe de marmură. Ulterior, au început să apară modele din lemn cu lamele mobile. În Europa medievală, obloane solide erau utilizate ca sistem de protecție împotriva intrușilor și a insectelor mai mult decât pentru protecția împotriva luminii solare. În timp, obloanele au fost înlocuite de draperii şi jaluzele veneţiene.
La începutul secolului XVIII, o companie din Scoţia a realizat primele rulouri din material textil. Aceste jaluzele erau iniţial ridicate din partea de jos a ferestrei cu ajutorul unui cordon care trebuia fixat atunci când se ajungea la înălţimea dorită. De abia după jumătatea secolului XIX, o companie americană a inventat un dispozitiv cu arc ce ajuta la manevrarea jaluzelelor. Acest mecanism este utilizat şi în prezent la jaluzelele acţionate manual.

Dezvoltarea tehnologică fără precedent din ultima perioadă a permis şi sistemelor de umbrire să facă un pas important înainte. Au apărut astfel dispozitivele motorizate de operare a perdelelor şi jaluzelelor, ceea ce oferă beneficiarilor un maxim de confort. În plus, sistemele de operare manuale, ce presupun manevrarea unui cablu, pot pune în pericol siguranţa copiilor şi a animalelor de companie. Aşadar, sistemele de umbrire automatizate încep să devină din ce în ce mai populare, fiind numite şi „soluţii de umbrire inteligente”.
În acelaşi timp, producătorii nu au neglijat designul jaluzelelor, care poate schimba complet aspectul unei încăperi. Pe piaţă există o gamă largă de perdele şi jaluzele automate de diferite dimensiuni, culori şi texturi, pentru a se potrivi oricăror stiluri şi gusturi.



Pe lângă funcţia de bază, de umbrire a încăperii, aceste jaluzele pot aduce un plus de rafinament spaţiului, fiind şi o adevărată încântare pentru privitor.
Unii producători au mers chiar mai departe, experimentând diverse forme pentru a crea o atmosferă unică. Există de exemplu jaluzele 3D, ce creează un joc impresionant de lumini şi umbre care diferă în funcţie de unghiul din care sunt privite.


Perdelele şi jaluzelele automate nu sunt utile doar pentru umbrire, acestea putând fi utilizate şi ca separatoare de încăperi, necesare în spaţii precum restaurante, săli de spital, săli de conferinţe sau chiar în locuinţe. Şi în acest caz, acţionarea automată oferă beneficiarilor un grad sporit de confort.

Integrarea echipamentelor de umbrire (perdele, jaluzele, rulouri, etc.) în sistemul de automatizare al unei clădiri aduce, pe langă confort, şi economii la consumul de energie.
În sezonul cald, când se înregistrează temperaturi exterioare ridicate şi ţinând cont şi de poziţia soarelui faţă de clădire, sistemul poate să coboare jaluzelele în mod automat, ajutând astfel la reducerea costurilor cu sistemele de climatizare.
Într-o locuinţă, dimineaţa, în loc de aprinderea luminii în dormitor, sistemul poate să deschidă perdelele şi jaluzelele pentru ca locatarii să se poată bucura de lumina naturală atât de benefică pentru organism.
La lăsarea serii, în loc să fie nevoie să se intre în fiecare încăpere pentru a se trage draperiile, se poate realiza această acţiune printr-o singură atingere a unui touch panel montat în cameră sau, mai simplu, de pe propriul smartphone.
Sistemele de umbrire pot fi acţionate automat şi în funcţie de activitatea detectată într-o încăpere. De exemplu, la pornirea unui film, sistemul va închide jaluzelele şi va diminua intensitatea luminii din cameră pentru o vizionare plăcută.
Asistenţii vocali precum Google Home, Amazon Alexa, Apple Siri sau Josh.ai pot fi şi ei folosiţi pentru a controla inteligent sistemele de umbrire, venind astfel cu un plus de confort şi interactivitate.
