Iluminat

Ce înseamnă „iluminat inteligent”?

În prezent viaţa omului este legată de lumina artificială. Este omniprezentă acasă, la birou, pe stradă şi în multe alte activităţi la care nici nu ne gândim. Dacă la început semenii noştri foloseau lumânări şi lămpi pe gaz, lucrurile s-au simplificat la apariţia iluminatului electric. În ultimul secol, iluminatul a devenit un lucru obişnuit şi indispensabil în toate casele, la locurile de muncă şi în toate spaţiile publice. Acum este foarte uşor, la o simplă apăsare a întrerupătorului se aprinde lumina. Dar oare totul se termină aici sau se poate mai mult?

Avântul tehnologic fără precedent din ultimele decade a permis pătrunderea iluminatului inteligent în viaţa omului modern. Dar ce poate fi inteligent la controlul luminii şi ce impact are acest lucru asupra noastră?

Controlul iluminatului a fost posibil încă de la jumătatea secolului trecut, odată cu apariţia tehnologiei de reglare a intensităţii luminoase (light dimming), iar, în prezent, este cea mai căutată soluţie de automatizare de către proprietarii de clădiri din întreaga lume. Pe lângă aprinderea, stingerea şi variaţia intensităţii luminii, un sistem de iluminat inteligent permite crearea unor scenarii care se pot activa în funcţie de prezenţa oamenilor în încăpere, de oră, de lumina ambientală, dar şi în funcţie de activitatea desfăşurată (studiu, relaxare, film, petrecere, etc.). Se pot crea scene locale, la nivel de cameră sau generale, la nivelul întregii clădiri.

Comenzile se pot da local, de pe un keypad (întrerupător inteligent) sau touch panel (ecran tactil) dar şi de la distanţă, de pe un smartphone, tabletă sau laptop, printr-o aplicaţie dedicată.

Integrarea iluminatului în sistemul de automatizare

Dacă îţi pui în casă becuri pe care le poţi controla de pe telefon, printr-o aplicaţie, realizezi astfel controlul iluminatului în locuinţă? Nu chiar… La fel de bine puteai spune şi înainte că, prin apăsarea întrerupătorului, controlai iluminatul, alegând când să stingi sau să aprinzi ce lumină doreai. Iluminat inteligent înseamnă mai mult decât atât. 

Ca să te poţi bucura de toate beneficiile sale, iluminatul trebuie integrat într-un sistem de automatizare al clădirii. Acest lucru presupune o interconectare între elementele de câmp (keypad-uri, touch panel-uri şi senzori de prezenţă şi de luminozitate) şi echipamentele de tablou (actuatoare, disjunctoare, interfeţe DALI, server central). De asemenea, sistemul de iluminat este interconectat cu celelalte sisteme din casa inteligentă, precum cele de umbrire, de securitate, climatizarea, echipamentele audio/video, etc. Astfel, întregul sistem de automatizare este capabil să se adapteze la nevoile beneficiarilor, oferindu-i o experienţă unică, personalizată.