Întrebări Frecvente

Termenul „smart home” se referă la o casă obișnuită, în care aparatele, iluminatul și dispozitivele electronice sunt conectate la internet pentru a permite monitorizarea și gestionarea de la distanță. Proprietarul se bucură de confortul de a-și securiza, opera și monitoriza casa chiar și din altă parte a lumii. Dispozitivele care sunt conectate sunt luminile, sistemele de securitate, camerele, sistemele audio și video, televizoarele, termostatele și chiar aspersoarele.

Există o varietate de dispozitive și aparate care sunt conectate și controlate într-o configurație de casă inteligentă. Cele mai frecvente se împart în patru categorii: iluminat, controlul climatizării, divertisment și securitate.

Primul și cel mai important motiv pentru a cumpăra un sistem de automatizare a locuinței este confortul și securitatea. Celelalte beneficii de care proprietarul se poate bucura sunt accesul de la distanță, economiile și liniștea sufletească. Câteva sisteme de automatizare a locuinței au devenit mai accesibile și mai avansate, încât proprietarii de locuințe din întreaga țară își modernizează casele.

Casele inteligente sunt accesibile. Cu toate acestea, a existat o vreme când casele inteligente erau considerate un lux. Configurarea unei case inteligente este mai ușoară ca niciodată, dar alegerea sistemului de casă inteligentă potrivit pentru a unifica dispozitivele și a le face să vorbească împreună este cea mai mare provocare cu care se confruntă un proprietar de locuință în prezent. Aflați cum puteți beneficia de pe urma transformării casei dvs. într-o casă inteligentă; acest lucru vă ajută să alegeți produsul potrivit.

Automatizarea locuinței asigură o utilizare mai eficientă a resurselor, cum ar fi energia electrică și apa, pentru a reduce risipa în întreaga casă. Pe lângă creșterea securității și a confortului, automatizarea locuinței poate face într-adevăr o diferență în ceea ce privește mediul înconjurător și veți obține astfel facturi mai mici la utilități. Puteți economisi energie prin utilizarea unor dispozitive de gestionare a energiei, cum ar fi barele și întrerupătoarele inteligente, care pot opri luminile și aparatele electrocasnice atunci când nu sunt folosite, economisind astfel energie și reducând costurile. De exemplu, comenzile de iluminat pot fi setate pe un temporizator, iar acest lucru va împiedica luminile să rămână în modul ON toată noaptea sau ziua. De asemenea, puteți obține becuri inteligente care funcționează cu senzori de mișcare și care răspund la persoanele care părăsesc sau intră într-o cameră, ajutându-vă astfel să economisiți energie și bani.

În prezent, pe piață sunt disponibile o varietate de dispozitive și sisteme inteligente pentru casă. Fiecare dintre acestea vine cu un set unic de caracteristici și specificații diferite. S-ar putea să fiți confuz cu privire la ce să alegeți cu atât de multe opțiuni. Asigurați-vă că gadgeturile pe care le adăugați sunt compatibile între ele sau pur și simplu mergeți mai departe și achiziționați un hub inteligent care va acoperi orice diferență.

Piața de astăzi are dispozitive inteligente pentru casă de la mărci populare precum Wink, SmartThings, Google Home, Amazon Echo etc. Wink Hub 2 acceptă BLE, Z-Wave și Zigbee. În plus, se integrează cu Philips Hue, Amazon Alexa, Canary, Lutron, Canary și iHome. Samsung SmartThings suportă, de asemenea, mai multe protocoale. Aceste produse funcționează cu Bluetooth, Wi-Fi, standardele Z-Wave și Zigbee. Amazon Echo se integrează cu Philips Hue, ecobee, Insteon, Honeywell, Nest și Belkin WeMo. Google Home este cel mai recent hub care oferă mai puține integrări de produse în comparație cu Amazon Echo și Samsung SmartThings.

Nu este necesar ca întreaga casă să fie inteligentă. Mai întâi trebuie să vă stabiliți prioritățile tuturor opțiunilor și apoi să decideți dacă investiți într-o rețea de automatizare a casei la scară largă sau în gadgeturi inteligente separate.

Dacă doriți să vă automatizați întreaga casă, există o mulțime de soluții de automatizare a locuinței din care puteți alege, iar acestea includ aparate electrocasnice, dispozitive de control al climatizării, elemente de control al accesului și de securitate, tehnologie de divertisment, controlul iluminatului și instrumente de gestionare a energiei, pentru a numi doar câteva. De asemenea, nu este necesar să cumpărați toate dispozitivele inteligente pentru casă de care aveți nevoie dintr-o singură lovitură. Pentru a vă ajuta să vă încadrați într-un buget planificat, vă puteți planifica achizițiile în diferite etape.

Indiferent de modul în care plănuiți să cumpărați sistemele sau dispozitivele de automatizare a locuinței, asigurați-vă întotdeauna că vă alegeți cu atenție dispozitivele, deoarece nu toate dispozitivele sunt compatibile. Trebuie să verificați dacă dispozitivele sau sistemele pe care doriți să le cumpărați funcționează efectiv împreună.

Automatizarea locuinței este foarte solicitată și, prin urmare, crește valoarea casei. În prezent, toată lumea dorește să trăiască într-o casă inteligentă și să se bucure de tehnologii avansate. Atunci când o casă folosește tehnologie inteligentă, proprietarul poate, cel mai probabil, să își mărească prețul cerut. Totuși, cel mai bine ar fi ca proprietarul să lucreze cu un agent imobiliar autorizat, pentru a se asigura că prețul dvs. se încadrează în ceea ce poate suporta piața.

Un sistem Smart Home asigură o gestionare mai eficientă a costurilor utilităţilor.

Senzorii de luminozitate instalaţi într-o clădire permit reglarea intensităţii iluminatului în funcţie de aportul de lumină naturală din încăpere, iar senzorii de prezenţă indică sistemului de automatizare că poate stinge lumina într-o încăpere în care nu mai este sesizată activitate. Se obţin astfel economii considerabile la consumul de energie electrică.

Sistemul de Smart Home permite setarea temperaturii în fiecare cameră în parte, în orice moment. În plus, dacă se detectează o uşă sau o fereastră deschisă, sistemul poate opri automat ventilaţia şi căldura pentru a se evita consumul inutil de energie electrică şi termică.

Automatizarea sistemelor de umbrire duce la reduceri de costuri cu climatizarea. Sistemul de Smart Home controlează jaluzelele în funcţie de temperatura exterioară, astfel încât căldura de la soare să poată fi folosită pentru încălzire sau blocată dacă în cameră este suficient de cald.

Contoarele inteligente (de energie electrică, energie termică, gaz, apă caldă, apă rece) înregistrează toate consumurile clădirii iar utilizatorii pot lua măsuri pentru optimizarea acestora.

Nu neapărat, depinde de tipul de instalație.

Pentru instalarea unui sistem ce funcţionează prin cablu (cum este sistemul KNX), este nevoie ca acesta să treacă prin pereţi (aşa cum este cazul unei instalaţii electrice clasice). Există însă şi soluţii Smart Home Wi-Fi precum cele de la Zamel sau Shelly.

În funcţie de buget, de complexitatea funcţionalităţilor ce se doresc a fi implementate dar şi de eficienţa sistemului în timp, un specialist în domeniu poate oferi consultanţă pentru alegerea unei soluţii optime pentru fiecare client în parte.

Un sistem de Smart Home trebuie instalat şi configurat de un specialist în domeniu. Există pe piaţă şi echipamente de tip DIY (do it yourself) dar acestea au mai multe dezavantaje (nu se pot integra multe funcţionalităţi, nu se pot controla mai multe sisteme din aceeaşi aplicaţie, nu sunt la fel de sigure, etc.).

În ceea ce priveşte uşurinţa în utilizare, un sistem Smart Home corect configurat este intuitiv şi facil de gestionat de către utilizatori.

  • Control iluminat
  •  Control sisteme de umbrire
  •  Control climatizare
  •  Control echipamente audio / video
  •  Remote control (control de la distanţă)
  •  Soluţii de eficienţă energetică
  •  Contorizare inteligentă
  • Control sisteme de securitate
  •  Electrocasnice inteligente
  •  Sisteme de vizualizare şi control

Într-o casă inteligentă este posibil controlul tuturor corpurilor de iluminat. Se pot crea scene locale sau generale şi se poate regla intensitatea luminoasă. Comenzile se pot da prin keypad sau touch screen din interiorul casei dar şi automat de către sistem, în funcţie de nivelul de iluminare exterioară. Se pot controla şi de la distanţă de pe telefon, tabletă, laptop. Funcţia oricărui buton de pe un întrerupător inteligent se poate schimba prin programare.

Într-o casă inteligentă se pot controla toate sistemele de umbrire (jaluzele, perdele, rulouri, etc.). Se pot comanda independent sau se pot include în scenarii complexe care contribuie la crearea atmosferei dorite. Comenzile se pot da de către ocupant din interiorul casei sau de la distanţă dar şi în mod automat de către sistem, în funcţie de ora programată sau de temperatură. Se pot da comenzi generale, de tip „toate jaluzelele coborâte”, fără a fi nevoie să se acţioneze manual fiecare în parte.

Controlul climatizării într-o casă inteligentă înseamnă comandarea sistemelor de
ventiloconvectoare, radiatoare şi VRV. Din acelaşi termostat se poate controla atât sistemul de răcire cât şi cel de încălzire. Se poate implementa un control automat al temperaturii dorite / optime în fiecare încăpere, în funcţie de intervalul orar, de prezenţa în cameră a oamenilor sau anotimp, corelat cu temperatura exterioară. Sistemul de automatizare ştie să pornească în ordine diversele surse termice, astfel încât să asigure temperatura dorită în cel mai economic mod posibil.

Într-o casă inteligentă este posibil controlul sistemelor multimedia (audio / video) integrate, distribuite pe diverse zone, capabile să interacţioneze între ele. Un sistem “multizone” audio dă posibilitatea ascultării melodiilor preferate şi în timpul mişcării dintr-o zonă în alta a locuinţei.
Pentru a nu interfera cu estetica spaţiului de locuit se folosesc difuzoare încastrate care sunt ascunse vederii însă redau un sunet de înaltă calitate. Sistemele home cinema surround introduc realist în atmosfera filmelor.

Se asigură protecţia tuturor spaţiilor interioare cu senzori specializaţi şi un perimetru deprotecţie în jurul casei. Sistemele de supraveghere video asigură o vizualizare a spaţiilorexterioare principale şi perimetrale. Sistemul de videointerfonie permite primirea notificărilor pe touch panel-urile din casă sau pe telefon atunci când cineva este la intrare. Posibilitatea controlului sistemelor de securitate de la distanţă şi imaginea unitară pe un singur display asupra întregii case.

La sistemele de automatizare se pot conecta contoare de utilităţi care înregistrează toate consumurile clădirii. Sistemele de contorizare inteligentă gestionează energia electrică, energia termică, apa rece, apa caldă şi gazul. În funcţie de vârfurile de consum şi de tarifele orare la utilităţi se pot optimiza costurile prin mutarea unor activităţi în perioade cu costuri mici.
Sistemul de Smart Home generează grafice ale curbelor de consum şi anumite procese pot fi optimizate pentru eficientizare.

Unul dintre avantajele unei case inteligente este faptul că se poate păstra comunicarea cu locuinţa chiar şi de la distanţă, prin internet. De pe un laptop, desktop, smartphone sau tabletă se poate verifica statusul de acasă şi se pot controla toate sistemele instalate Beneficiarul poate vedea temperaturile din fiecare încăpere, dacă s-a uitat muzica pornită într-o cameră, camerele video care supraveghează curtea, viteza vântului indicată de staţia meteo de pe casă, etc. Se poate interveni prompt în cazul în care se primesc alarme şi avertizări de la sistemul de Smart Home.