Întrerupătoare inteligente

În zilele noastre avem posibilitatea să controlăm mai multe sisteme din casă pentru a atinge un optim de confort: lumini, aer condiţionat, jaluzele, echipamente audio ş.a.. Acestea sunt rareori folosite individual, utlizatorul alegând să le regleze în diverse combinaţii, în funcţie de preferinţe şi de activitatea desfăşurată. Într-un sistem de automatizare al unei case inteligente, aceste combinaţii se numesc „scene”. Fiecare scenă creată se potriveşte unei anumite activităţi, iar utilizatorul nu trebuie să stea să seteze individual fiecare sistem, ci poate alege direct combinaţia pe care o doreşte pentru a obţine ambianţa potrivită.

Deşi majoritatea soluţiilor de automatizare permit controlul echipamentelor dintr-o aplicaţie instalată pe smartphone sau printr-un asistent vocal precum Google Home, Amazon Alexa, Apple Siri sau Josh.ai, beneficiarii îşi doresc în continuare să poată activa diverse scene prin apăsarea unui buton de pe întrerupătorul instalat pe perete. Astfel, au apărut întrerupătoarele inteligente (keypads).

Faţă de cele clasice, un întrerupător inteligent are multiple avantaje:

  • printr-o simplă apăsare de buton pot fi controlate mai multe echipamente din casă
  • poate avea mai multe combinaţii care să activeze scene diferite: apăsare scurtă a unui buton, apăsare lungă, apăsare simultană a două butoane (funcţie multitouch)
  • poate înlocui mai multe întrerupătoare clasice, ocupând astfel mai puţin spaţiu pentru instalare
  • poate fi personalizat atât ca design cât şi ca funcţionalităţi
  • se pot configura alte scene decât cele alese iniţial
  • poate avea încorporat un senzor de temperatură, devenind astfel şi un termostat smart
  • poate fi iluminat cu LED (ca feedback de status sau pentru a găsi uşor întrerupătorul pe întuneric)
  • poate avea etichete personalizate care să indice funcţiile pe care le îndeplineşte

 

Să luăm următorul scenariu: locatarul unei case inteligente urmează să plece dimineaţa la serviciu şi este ultimul din familie care iese din locuinţă. Are montat chiar lângă uşa principală un întrerupător inteligent. Apasă un singur buton şi se activează scena pe care el a numit-o „La revedere”: se sting toate luminile din locuinţă, se trag jaluzelele, se opresc toate echipamentele audio, temperatura setată scade cu câteva grade, se încuie toate uşile şi se armează alarma. Uimitor de simplu…

Descarcă GRATUIT eBook-ul  
Casa Viitorului - Smart Home