Scenarii Smart Home
O casă inteligentă are avantajul că poţi personaliza interacţiunea cu echipamentele şi sistemele integrate. Din raţionamente de confort şi economie de timp poţi opta pentru selectarea unor scenarii predefinite care se activează la o simplă apăsare de buton (pe touch panel sau pe smartphone) sau printr-o comandă vocală.
Un scenariu de Smart Home cuprinde o serie de acţiuni ale diverselor echipamente şi sisteme din casa inteligentă. Scenariile sunt predefinite şi sunt perfect adaptate la nevoile şi preferinţele ocupanţilor.
Vom vedea în cele ce urmează câteva exemple de scenarii de Smart Home. Deoarece, în cele mai multe cazuri, limba română nu este încă folosită de asistenţii vocali, scenariile oferite ca exemplu au denumiri în limba engleză. Denumirile pot fi puse şi în altă limbă, iar asistenţii vocali oferă un plus de confort şi interactivitate, însă scenariile de Smart Home pot fi utilizate şi în absenţa acestora, activându-se de pe un touch panel sau de pe smartphone, tabletă, laptop sau desktop.
„Welcome home”: Andrei se întoarce acasă după o zi obositoare la birou. În drum spre casă, deschide aplicaţia de pe telefon prin care interacţionează cu locuinţa sa şi activează scenariul „Welcome home”. Sistemul de automatizare reglează temperatura din camere la preferinţele sale presetate. Când se apropie de casă, Andrei este recunoscut de camerele de supraveghere de la intrare şi uşa se deblochează automat. Când intră, luminile se aprind în hol, living şi bucătărie. Asistentul vocal îi urează bun venit acasă si îi oferă actualizări despre vreme şi evenimentele importante din acea zi.
„Good night”: Elena se pregăteşte de culcare. După ce se pune în pat, verifică pe telefon dacă bebeluşul său doarme liniştit apoi roagă asistentul vocal să activeze scenariul „Good night”. Sistemul opreşte toate luminile şi dispozitivele din casă, trage draperiile, încuie toate uşile şi ferestrele şi armează sistemul de detecţie a efracţiei, pentru ca locuinţa să fie protejată pe timpul nopţii.
„Movie”: Alex vrea să se uite la un film împreună cu familia. Roagă asistentul vocal să activeze scenariul „Movie”. Acesta îl întreabă ce film doreşte să vadă şi îi oferă o serie de opţiuni bazate pe alegerile sale anterioare. După ce Alex alege filmul, sistemul de automatizare reduce intensitatea luminilor şi adaptează temperatura de culoare pentru o vizionare plăcută, relaxantă. Draperiile sunt trase, iar televizorul coboară din tavan şi rulează filmul ales.
Acestea sunt doar câteva exemple de scenarii. În realitate, ocupanţii pot alege orice combinaţie de acţiuni, în ce scenariu doresc, personalizând astfel experienţa cu propria locuinţă. Utilizatorii pot seta reguli şi condiţii care să activeze automat un anumit scenariu. De exemplu, atunci când pleci de acasă şi închizi poarta, sistemul să activeze automat scenariul „Goodbye” care să oprească toate dispozitivele, să scadă temperatura şi să armeze sistemul de detecţie a efracţiei.
Un alt avantaj important al unei case inteligente este că poţi oricând să ajustezi şi să actualizezi scenariile ori de câte ori doreşti pentru a se potrivi cu nevoile şi preferinţele tale care se pot schimba în timp.