Scurtă istorie a automatizărilor pentru Smart Home

 

În ultimul secol tehnologia a cunoscut un avânt fără precedent. Acest lucru a permis şi dezvoltarea instalaţiilor de automatizare. În zilele noastre acestea se regăsesc în multe industrii, facilitând numeroase procese. Automatizarea clădirilor este una dintre ramurile ce beneficiază de evoluţia tehnologiei.

Un sistem de automatizare într-o casă inteligentă este o soluţie de management şi control centralizat al echipamentelor instalate. Astfel, un sistem de Smart Home permite controlul iluminatului, sistemelor de umbrire, climatizării, echipamentelor audio-video, sistemelor de securitate, etc., precum şi vizualizarea şi gestionarea acestora local sau de la distanţă, dintr-o singură aplicaţie.

În prezent, sistemele de Smart Home sunt complexe şi au în spate echipamente moderne, performante.

Să vedem însă care au fost primii paşi în dezvoltarea acestei industrii: 

  • La începutul secolului al XVII-lea, omul de ştiinţă olandez, Cornelius Drebbel, inventează primul regulator de temperatură pentru un incubator. Dispozitivul folosea expansiunea şi contracţia mercurului pentru a controla fluxul de aer cald din incubator. Ulterior, această invenţie a dus la apariţia termostatului, un element nelipsit într-un sistem de Smart Home.

 

  • În anul 1884, inginerul electrician englez, John Henry Holmes, a creat primul întrerupător de lumină cu întrerupere rapidă. Această tehnologie a stat la baza realizării întrerupătoarelor moderne montate pe perete. Holmes a fost un pionier al iluminatului electric.

 

  • În 1966, inginerul James Sutherland a realizat primul dispozitiv pentru automatizarea locuinţelor: ECHO IV. Denumirea ECHO este un acronim de la sintagma Electronic Computing Home Operator. Echipamentul cântărea peste 350 kg şi îndeplinea funcţii simple precum alarme, calendar, control aer condiţionat sau control TV.

 

  • În 1975 a apărut X10, prima tehnologie Smart Home în sensul pe care îl cunoaştem astăzi. X10 este un protocol de comunicație care utilizează cablarea electrică a unei case pentru a permite comunicarea între dispozitive și modulele de control instalate în locuinţă. X10 a deschis posibilitatea controlului de la distanță pentru sute de dispozitive. Deși erau avansate pentru perioada în care au apărut, aceste sisteme erau foarte scumpe şi au avut numeroase probleme de viteză şi siguranţă.

 

  • La începutul anilor ’90 se pun bazele tehnologiei de tip „open standard” în domeniul automatizărilor pentru clădiri rezidenţiale şi comerciale.

 

  • După anul 2000 au început să se dezvolte şi rafineze tehnologiile pentru automatizarea clădirilor – protocoale pentru automatizări.

Descarcă GRATUIT eBook-ul  
Casa Viitorului - Smart Home

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *