Securitate

 

Dintotdeauna oamenii au fost preocupaţi de siguranţa lor, a familiei şi a bunurilor personale. Dacă în trecut se puteau baza pe paznici, câini de pază sau chiar capcane amplasate în jurul proprietăţii, tehnologia a făcut ca lucrurile să fie mai simple şi mult mai eficiente.

Sistemele de securitate dezvoltate în ultima perioadă asigură protecţia imobilului şi liniştea proprietarilor, iar integrarea acestora în sistemul de smart home are avantajul că utilizatorul poate monitoriza totul şi poate lua măsuri chiar şi atunci când este departe de casă.

 

Detecţie efracţie

Sistemele de detecţie a efracţiei sunt soluţii care protejează casa şi împrejurimile de intruziune, furt sau vandalism. Sistemul este compus dintr-o serie de senzori conectaţi la unitatea centrală prin cablu sau prin unde radio la rândul lor conectate la sirene sau apelatoare ce anunţă alarma. Cei mai uzuali senzori indică deschiderea unei uşi sau a unui geam sau detecţia unei mişcări cu ajutorul unui detector infraroşu (PIR). 

Senzorii avertizează sistemul de smart home în cazul în care un intrus vrea să pătrundă în curte sau în casă. Proprietarul este anunţat printr-un mesaj pe telefonul mobil şi poate lua măsurile necesare (să pornească alarma, să sune la poliţie sau la o firmă de pază). Comanda sistemelor de alarmă la efracție se corelează cu starea de ocupat / neocupat în clădire. Trebuie acordată o atenție specială comunicațiilor de date cu sistemul de smart home atunci când se utilizează comenzi de la distanţă, prin Internet.

 

Detecţie incendiu

Sistemele de detecţie a incendiului au rolul de a avertiza în momentul apariției unui astfel de eveniment și de semnalizare optică sau acustică. Controlează setările celorlalte componente și comunică informațiile prin intermediul sistemului. Detectoarele de incendiu pot fi senzori de căldură, fum sau monoxid de carbon. Acestea sunt plasate în clădire pentru a sesiza prezența unor astfel de urgențe. În situaţia în care pragul de siguranţă este depăşit, proprietarul este avertizat, iar sistemul poate porni stingătoarele şi poate opri alimentarea cu energie electrică şi cu gaz.

 

Control acces

Soluţiile de control acces autentifică şi autorizează persoanele să acceseze locuri sau informaţii. Se pot seta reguli de intrare pe uşi şi zone, se monitorizează punctele de acces pe proprietate. Prin integrarea cu celelalte sisteme din clădirea inteligentă, sistemul recunoaşte fiecare utilizator şi poate seta echipamentele în funcţie de preferinţele fiecăruia. Printre componentele unui sistem de control acces avem: garduri, porţi, încuietori, proceduri de securitate.

 

Supraveghere video

Camerele video inteligente plasate în interiorul casei şi la exterior sunt şi ele integrate în sistemul de smart home. Această soluţie îi permite proprietarului să fie oricând în contact vizual cu locuinţa prin smartphone. Acest fapt are aplicații practice precum: verificarea copiilor sau a animalelor de companie şi detectarea eventualilor intruşi. Camerele video pot monitoriza exteriorul clădirii, accesele sau parcarea. Imaginile de la acestea pot fi afișate pe aceleași display-uri de unde se controlează sistemele casei având astfel o vedere unitară asupra proprietății.

Camerele analogice au un mare dezavantaj în ceea ce priveşte rezoluţiile, comparativ cu cele digitale megapixel. Rezoluţiile sistemelor analogice sunt limitate de standardul NTSC (folosit în America de Nord) la 704 x 480 pixeli şi standardul PAL (folosit în Europa şi în multe alte părţi ale lumii) la 704 x 576 pixeli. Dacă înmulţiţi aceste numere aflaţi numărul total de pixeli. Pixelul este cea mai mică componentă a unei imagini. Prin pixeli se pot compara rezoluţiile camerelor.

Standardele NTSC şi PAL limitează rezoluţiile sistemelor analogice la un maxim de aproximativ 400,000 pixeli sau 0.4 megapixeli. Îndeajuns pentru o supraveghere generală în zone în care sunt necesare camere dar adesea insuficient pentru a prezenta dovezi juridice. Dacă sunt prevăzute pentru a acoperi o suprafaţă de până la 4 m lăţime, rezoluţia este destul de bună pentru a identifica feţe si a citi numere de înmatriculare. În plus, datorită restrângerilor tehnice şi de cost, pentru a transmite imaginea la distanţă este necesară codarea / decodarea din analog în digital şi înapoi în analog. Veţi obţine astfel o rezoluţie mai mică de la camera analogică până la vizualizarea pe monitor. Multe camere analogice folosite astăzi au rezoluţii mai mici decât cele premise de standardele NTSC sau PAL.

Camerele IP au avantajul că înregistrează şi transmit imagini digitale fără a fi necesară o conversie analogică în cameră sau de un video encoder. Prin urmare nu se pierde din calitate prin aceste conversii. În loc de imagini neclare şi înceţosate, primiţi imagini clare ale feţelor, numerelor de înmatriculare sau ale oricărui alt llucru ce apare în faţa camerei. În plus, camerele de supraveghere IP nu au rezoluţiile limitate, putând ajunge la rezoluţii de 5,2 megapixeli şi chiar mai mult.

 

Videointerfon 

Videointerfon 2

Videointerfonul este un dispozitiv deja bine cunoscut și utilizat ca prima barieră de securitate într-o clădire. Sunt disponibile modele unde postul interior și exterior este o sticlă, disponibilă în diverse culori. Toată partea electronică este ascunsă, fiind vizibilă doar fața de sticlă, pe care comenzile se dau cu o simplă atingere. Modelele exterioare cu inox asigură o protecție anti efracţie necesară în anumite zone. Există touch panel-uri care au integrată funcția de videointerfon. 

 

Sisteme de securitate integrate

Sistemele de securitate integrate aduc beneficii oricărei locuinţe. Un sistem integrat permite tuturor dispozitivelor şi aplicaţiilor de securitate să funcţioneze perfect împreună. 

Integrarea sistemelor oferă avantaje complexe prin abordarea securităţii pe mai multe niveluri simultan. Cu cât există mai multe straturi de securitate, cu atât îi va fi mai greu unui intrus să pătrundă în locuinţă.

Un sistem de securitate integrat poate include diverse sisteme, precum:

  • Camere de supraveghere video
  • Sisteme de control acces
  • Detecţie efracţie
  • Sisteme de siguranţă la foc, stingere şi avertizare
  • Sisteme de iluminare de siguranţă şi securitate


Sistemele integrate comunică și lucrează împreună. De exemplu, atunci când se combină controlul accesului cu supravegherea video, se poate verifica momentul evenimentului generat de sistemul de control acces cu înregistrarea făcută de camerele de supraveghere, fără a mai pierde timp cu verificările manuale ale înregistrărilor video.

Un sistem video cu tehnologie depăşită sau cu rezoluţie mică nu este de mare ajutor. De aceea este necesar să se instaleze sisteme video adaptate la nevoile şi riscurile de securitate. Tehnologia camerelor video din prezent poate identifica numere de înmatriculare, fizionomia suspecţilor și alte informații importante pentru a ajuta la prinderea infractorilor.

Pe lângă faptul că asigură liniştea proprietarului, sistemele de securitate integrate permit reducerea sau eliminarea costurilor cu paza umană şi descurajează posibilii intruşi.

Descarcă GRATUIT eBook-ul  
Casa Viitorului - Smart Home