Servere Smart Home
Necesităţile ce ţin de realizarea proceselor condiţionale între funcţionalităţile clădirilor şi vizualizarea lor în timp real sunt realizate de controlere logice dedicate. Acestea permit realizarea scenariilor logice şi facilitează interacţiunea între echipamente.
Într-o clădire există multiple tipuri de echipamente care folosesc diferite protocoale de comunicaţie, serverul de automatizare putând să le asigure intercomunicaţia.
Serverul este „creierul” sistemului de Smart Home. Acesta integrează protocoale de comunicaţie performante şi funcțiuni avansate, fiind un centru de comandă al tuturor dispozitivelor conectate dintr-o clădire, de la lumini și până la jaluzele electrice, echipamente multimedia, aer condiționat sau electrocasnice.
La fel ca un organism viu care simte când ceva nu este în ordine, serverul de automatizare este capabil să analizeze mediul înconjurător, prin intermediul senzorilor integrați, și să genereze notificări, alerte și chiar sfaturi de comportament. De exemplu, sistemul poate să verifice indexul UV și să recomande care este durata maximă de expunere la soare sau ce cremă de protecţie solară să folosești pentru a evita riscul de cancer de piele.
Fiind conectat la consumatorii de energie din casă, pe care îi monitorizează permanent, sistemul poate estima consumul de energie și costurile asociate, alertând utilizatorul când este posibil ca factura lunară să crească în valoare. Mai mult, sistemul poate oferi sfaturi pentru reducerea consumului de energie.
Pentru o vizualizare rapidă a sistemului de control al clădirii, utilizatorul poate folosi orice dispozitiv cu conexiune la Internet precum: laptop, smartphone sau tabletă.
Severul permite activarea unor scenarii predefinite. Două dintre cele mai folosite scenarii gestionează iluminatul și temperaturile din locuinţă.
Sistemul permite utilizatorilor să creeze contexte de iluminat, putându-se realiza scenarii pentru diferite activități. Spre exemplu, în funcție de ora din zi și de anotimp, poate alege modul Day, Evening, Night pentru gradul de iluminare al camerelor.
În cazul scenariilor de ambiantă, sistemul permite utilizatorilor să seteze temperatura dorită pentru fiecare cameră, în funcție de preferințele diferitelor persoane care locuiesc în casă. În plus, se pot crea programe specifice pentru fiecare activitate desfășurată într-o încăpere. Spre exemplu, dacă există o bucătărie și un living în aceeași încăpere (open space), atunci pot fi create două programe specifice fiecărei activități.