iSense Solutions - “Smart Tech & Smart Home Concept in the Balkans” (2022)

Pentru o parte (38%) din românii care utilizează internetul și locuiesc în mediul urban, casa reprezintă locul în care se simt în siguranță și protejați, în timp ce pentru 27% dintre români, casa le oferă sentimente de liniște și pace. Pe lângă aceste lucruri, românii sunt din ce în ce mai interesați de casele inteligente datorită beneficiilor pe care acestea le aduc:

  • economisirea energiei (63%);
  • ușurarea sarcinilor casnice (61%);
  • reducerea consumului și a valorilor facturilor (58%);
  • asigurarea securității și siguranței (56%).

Printre categoriile din zona tehnologiei pentru care românii prezintă interes putem enumera, în ordinea preferințelor, casele inteligente (72%), echipamentele audio de calitate (42%), precum și dispozitivele wearables/ smart watches cu un procent de 32%. 

Un alt concept care a luat amploare în ultimul timp, și anume realitatea virtuală pare a fi interesantă pentru 31% dintre românii din mediul urban, percepută ca fiind o zonă atractivă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18-29 ani. Ba mai mult, făcând parte din aceeași categorie, dronele sau alte jucării conectate la internet prezintă interes pentru 26% dintre românii din mediul urban.

Acestea fiind spuse, oare au oamenii și temeri dezvoltate asupra acestui concept? Din păcate însă, răspunsul este afirmativ, iar cele mai răspândite frici ale acestora gravitează în jurul sentimentului de siguranță. Potrivit studiului, 30% din bulgari, 34% din croați, 38% din sârbi și 36% din români se tem că cineva ar putea prelua controlul asupra dispozitivelor prin internet, iar 32% din români, 35% din sârbi, 38% din croați și 30% din bulgari sunt îngrijorați că informațiile și documentele stocate pe aceste sisteme pot fi furate. Totodată, oamenii se tem de o monitorizare continuă și nepermisă a ceea ce se întâmplă în intimitatea propriilor case prin accesarea dispozitivelor audio video de către alte persoane.

Descarcă GRATUIT eBook-ul  
Casa Viitorului - Smart Home