Touch panel – interfaţa casei inteligente

 

Un touch panel (sau panou tactil) într-o casă inteligentă este interfaţa de vizualizare şi control ce permite ocupanţilor să gestioneze sistemele şi echipamentele din locuinţă într-un mod flexibil şi eficient.

În general, touch panel-urilor sunt instalate pe perete, înlocuind o parte dintre întrerupătoarele clasice dar există şi touch panel-uri mobile pe care le poţi folosi de pe canapeaua din living sau de pe şezlongul de lângă piscină.

Un touch panel se caracterizează prin următoarele:

  • Ecran tactil: prin atingerea ecranului şi glisare, utilizatorii pot naviga prin meniul dispozitivului, alegând încăperea în care să regleze parametrii, sistemul sau echipamentul pe care vor să îl controleze sau scenariul pe care doresc să îl activeze. Majoritatea touch panel-urilor au display iluminat astfel încât să permită o navigare facilă indiferent de momentul din zi. Unele modele au senzor de proximitate integrat, care poate activa un screen saver atunci când touch panel-ul nu este utilizat, iar unele au şi senzor de intensitate luminoasă ce reglează automat iluminarea ecranului.
  • Interfaţă intuitivă: touch panel-urile sunt concepute să fie prietenoase şi uşor de folosit de ocupanţii casei inteligente. Butoanele şi pictogramele de pe ecran sunt uşor de înţeles şi de utilizat. Există modele la care producătorul oferă opţiunea de a crea propriile pictograme pe care le poţi importa prin USB.
  • Gestionarea dispozitivelor: prin intermediul unui touch panel poţi controla iluminatul, sistemele de umbrire, de securitate, HVAC, echipamentele multimedia şi multe alte dispozitive din locuinţă.
  • Monitorizarea stării: touch panel-urile pot afişa în timp real informaţii despre starea dispozitivelor din casă şi notificări în cazul anumitor evenimente sau probleme sesizate.

 

Există şi multe funcţii suplimentare pe care le poate îndeplini un touch panel: poate avea senzor intern de temperatură şi termostat integrat sau input-uri analog-digitale care pot fi configurate ca input-uri binare pentru senzori și butoane libere de potențial. O altă funcţie suplimentară foarte utilă este interconectarea cu un post exterior de videointerfon IP, oferind astfel posibilitatea afișării apelurilor video iniţiate la uşa de la intrare. Utilizatorul, după identificarea apelantului, poate acționa zăvorul electomagnetic al ușii printr-o simplă apăsare pe touch panel.

În prezent, pe piaţă este disponibilă o gamă variată de touch panel-uri pentru case inteligente. Acestea diferă în funcţie de materialul din care sunt confecţionate, de dimensiuni, funcţii, integrare şi posibilităţi de montare. 

Descarcă GRATUIT eBook-ul  
Casa Viitorului - Smart Home