Videointerfonul este prima barieră de securitate într-o clădire, fiind utilizat pentru a vedea şi a vorbi cu vizitatorii înainte de a le pemite accesul în clădire. Este un element ce asigură ocupanţilor atât confort cât şi un grad sporit de siguranţă.
Videointerfonul este compus din două elemente: unitatea exterioară şi unitatea interioară.
Unitatea exterioară este amplasată la intrarea în clădire şi este un ansamblu format din: microfon, cameră video şi un buton sau o interfaţă tactilă. Există modele la care postul exterior este o sticlă, disponibilă în diverse culori, toată partea electronică fiind ascunsă. Modelele din inox asigură o protecţie împotriva vandalismului, necesară în anumite zone.
Unitatea interioară este cea care permite ocupanţilor casei să vizualizele apelurile, să comunice cu vizitatorii şi să deschidă poarta sau uşa de la intrare. În cazul caselor inteligente, nu mai este nevoie de instalarea unei unităţi interioare, funcţiile acesteia fiind preluate de touch panel-urile instalate în locuinţă.
Integrarea videointerfonului în sistemul de Smart Home are o serie de avantaje importante:
interconectarea cu alte elemente ale sistemului de securitate: supraveghere video, detecţie efracţie şi control acces, permite gestionarea eficientă a accesului în locuinţă
o aplicaţie instalată pe smartphone permite vizualizarea apelurilor de la videointerfon direct pe telefon, oferind astfel posibilitatea monitorizării şi controlului de la distanţă
primirea unor notificări pe touch panel sau pe telefon în cazul în care cineva se apropie de uşa de la intrare, chiar dacă nu sună la videointerfon (mulţumită senzorilor de mişcare integraţi)
înregistrarea imaginilor sau a filmărilor cu vizitatorii pentru referinţe ulterioare în caz de necesitate
Controlul de la distanţă este foarte util atunci când vrei să deschizi poarta sau uşa de la intrare chiar dacă nu eşti acasă. Dacă vin copiii de la şcoală şi şi-au uitat cheia, le poţi permite accesul în locuinţă cu un simplu click pe telefon. Dacă vine curierul şi nu este nimeni acasă, poţi să îi deschizi poarta, să îl rogi să îţi lase coletul lângă uşă, iar după plecarea acestuia să blochezi din nou poarta.